fbpx

perintö

Kreikassa on vanha sanonta… ” jos ilmassa on ’rakakazano’n tuoksu, talvi on saapumassa”. ’Rakokazano’ tai ’charani’ kreikaksi on puilla lämmitettävä keitin, jossa tislataan viinirypäleitä ja valmistetaan rakia, vahvaa alkoholijuomaa, Aigeanmeren saariston ankaraan talveen.

rakokazano

Tämä perinteinen valmistustapa, ‘rakitzo’, on ollut käytössä Välimeren alueella jo lähes 2000 vuotta. Korresin suvun ‘charani’-tarina alkaa 1800-luvun puolivälissä Georgen iso-iso-isoisästä Ioannis Korresista tai ‘Mountoyianniksesta’. 1900-luvun alussa ‘charani’ periytyi Ioanniksen pojalle Nikosille tai ‘Nikolarakselle’, joka sitten aikanaan luovutti sen Georgen isoisälle, Giorgosille tai ‘Nikolarogiorgosille’, tätä perinnettä jatkaneelle viimeiselle suvun jäsenelle. Ajan saatossa ‘rakokazano’ joutui hukkateille, mutta eräs Naxoksen saarella asuva Korres-suvun jäsen sattumalta löysi sen ja toimitti sen Ateenaan. Ja siitä lähtien tämä ‘rakokazano’ on ollut esillä Georgen toimistossa; ‘rakokazano’ vie ajatukset takaisin ensimmäiseen KORREStuotteeseen, hunajaa ja aniksensiementä sisältävään aromaattiseen yrttisiirappiin.

Edelleen suosittu tuote, joka sai inspiraationsa Georgen isoisän valmistamasta ‘rakomelo’sta – lämmittävästä hunajaa ja rakia sisältävästä juomasta, jota isoisä tarjosi flunssalääkkeenä alaikäiselle (!) Georgelle kotikylässään Naxoksen Skadossa. Georgelle ‘rakokazano’ symboloi myös KORRESin kehittämiä luomusertifioituja kasviuutteita; nykyaikainen tietotaito kasvien uuttamiseen haettiin kirjaimellisesti toiselta puolelta maapalloa, ja yhteistyössä yliopiston kanssa suunniteltiin – ensimmäinen laatuaan Kreikassa – laboratorio, jossa käytettävät uutteet valmistetaan. Vahva sidos perintöön näkyy jokaisessa pakkauksessa; niissä on kuva isoisän ‘rakokazano’sta.

perinto-kuva2

Rakomelo / Rakitzo

Rakomelo tarkoittaa ‘rakia ja hunajaa’, ja ‘rakitzo’ puolestaan rakin tislaamista. Tislaus tapahtuu syyskuun lopulla ‘moustopatian’, rypäleiden murskaamisen, jälkeen. ‘Strofilia’, murskatut rypäleet, jätetään käymään – tai kuten paikalliset sanovat ’keräämään voimia’ – kiviastiaan kymmeneksi päiväksi. ‘Charanin’ eli keittimen valmistelu aloitetaan rikkomalla sinetti; jokaisen ‘rakitzon’ jälkeen paikallinen poliisi sinetöi keittimen vahasinetillä, jotta sitä ei käytetä laittoman alkoholin valmistukseen. Seuraavana vuonna poliisi palaa uuden raki-luvan kanssa ja rikkoo edellisen vuoden sinetin. Tämän virallisen osuuden jälkeen voidaan sytyttää tuli ja keitin asetetaan ‘pyromachousin’, alustan, päälle. Keittimeen laitetaan muutama ‘marathies’, fenkolinvarsi, ja se täytetään puoliksi ‘strofilialla’, kansi asetetaan paikoilleen, suljetaan tiukasti ja tiivistetään mudalla ja ‘svourniesilla’, lehmänlannalla. Metallisen putken, ‘moulan’, toinen pää asetetaan keittimen kannen päälle ja toinen kulkee isoon, kapean saviastian, ‘birbinitsan’ läpi. ’Birbinitsa’ täytetään kylmällä vedellä jäähdyttämään ‘moulaa’ ja näin höyrystyneestä ‘strofiliasta’ tiivistyy lopulta rakia.

Ensimmäisiä maistiaisia, niin kutsuttua ‘protorakia’, odotellessa grillataan kvitteneitä, jotka sopivat loistavasti nautittavaksi rakin kanssa. Valmista rakia säilytetään ‘magatsessa’, varastohuoneessa, lasipulloissa tai saviastioissa. Rakista valmistetaan edelleen ’rakomeloa’ sekoittamalla siihen hunajaa, ja maanviljelijät ja kaivosmiehet nauttivat tätä juomaa ennen vanhaa töissä. Sitä käytettiin myös haavojen hoidossa ja lämmittävinä kääreinä vatsavaivoihin.

Isoisän resepti

Ensimmäinen KORRES-tuote oli hunajaa ja aniksensiementä sisältävä aromaattinen yrttisiirappi, jonka resepti pohjautui ”rakomelon”-juomaan. Georgein isoisällä oli ollut tapana siemailla tätä lämmittävää hunajajuomaa kotikylässään Skadossa, Naxosksen saarella.

1250x625_george_and_lena

GEORGE KORRES

George – tai Giorgos – Korres opiskeli farmakologiaa Ateenan yliopistossa. Opiskeluaikanaan hän ryhtyi työskentelemään Kreikan vanhimmassa homeopaattisessa apteekissa (1988) ja päätyi myöhemmin ottamaan sen johtamisen vastuulleen (1992). Seuraavien viiden vuodan aikana George oli perustanut laboratorion, jossa valmistettiin erilaisia homeopaattisia tuotteita. Vuosien varrella hänelle kertyi uskomaton määrä tietotaitoa luonnollisista raaka-aineista ja niiden vaikutuksista, ja vuonna 1996 syntyi Korres Natural Products. Päämäärä oli yksinkertainen: valmistaa turvallisia, tehokkaita ja kohtuuhintaisia ihonhoitotuotteita, joihin yhdistyy myös mielenkiintoinen esteettinen puoli. George tekee laajamittaista yhteistyötä kehittäessään brändiä, ja mukana ovat muiden muassa National Hellenic Research Foundation (Kreikan kansallinen tutkimussäätiö), Ateenan yliopisto ja monet kansainväliset tutkimuskeskukset ympäri maailmaa. Pyrkimyksenä on käyttää arvokkaita ja tehokkaita kreikkalaisia yrttejä, ja tämä on johtanut yhteistyöverkostoon paikallisten yhteisöjen, maanviljelysyhdistysten ja yksittäisten luomuviljelijöiden kanssa.

LENA KORRES

Lena Korres, kemian insinööri, aloitti työt Korresilla vuonna 1996. Lena, nykyisin myös kahden lapsen äiti, oli ensimmäinen palkattu työntekijä yrityksessä, ja hänellä oli merkittävä rooli brändin muotoutumisen alkumetreillä. Lena on vuosien varrella työskennellyt useissa eri tehtävissä, ja nykyisin hän on Brand Development Director; tiivis yhteistyö tuotetutkimus- ja kehitysosaston kanssa tarkoittaa myös sitä, että Lena on mukana tuotekehittelyn jokaisessa vaiheessa. Hänen suurin haasteensa oli syötävää jogurttia sisältävän hoitosarjan kehittely. Se, että jogurtin ’elävät’ hyötyvaikutukset saatiin säilöttyä stabiiliksi kosmetiikkatuotteeksi, oli sekä tieteellinen että innovatiivinen saavutus, ja lisäksi se oli ensimmäinen kosmetiikkatuote laatuansa maailmassa. Cosmetic Executive Women (United Kingdom Board) nimesi Lenan ehdokkaaksi ’vuoden 2007 menestyjäksi’. Wallpaper, suosittu kansainvälinen muotoilun lifestyle-lehti, kuvasi Lena & George Korresia ’maailman 40 tärkeimmän vaikuttajan joukkoon kuuluvina alle nelikymppisinä ’.

Aloita kirjoittaminen ja paina Enteriä hakeaksesi